České hry vydané v roce 2020

Miroslav Žák – 24/01/2021

Dnes vám přinášíme přehled českých her vydaných v roce 2020. Celkem jsme zaznamenali vydaní 119 her. Ty si rozdělíme podle typu: Plná hra, Freeware, Free-to-Play, DLC. Zde je tedy 28 plných her vydaných v roce 2020 českými tvůrci. Řazeny jsou podle měsíce vydání.

LEDEN

Ministry of BroadcastMinistry of Broadcast Studios

Ministry of Broadcast je plošinovka s filmovým stylem vyprávění. Tomu odpovídá i délka scénáře, který čítá více více než 13000 slov. Inspiraci si hra bere od klasických titulů jako původní Princ z Persie (1989) a Oddworld: Abe’s Exoddus. Celková nálada a tón je mixem temné orwellovské dystopie, naleštěným pokrytectvím moderních reality TV show a Monty Pythonovským humorem.

ÚNOR

The Wild AgeMcMagic Productions

The Wild Age je micro managment strategie ve stylu tower defense. Ve hře se zhostíte role nového vládce, který má za úkol vytvořit na několika ostrovech novou, plně samostatnou osadu. Je nutné najmout vesničany a splnit hlavní úkol pro každý ostrov. Nebude to ale snadné, během noci útočí nebezpeční goblini s cílem zabránit Vašemu snažení. Jako vládce můžete pouze rozdávat rozkazy pomocí jediné suroviny ve hře (mincí). A Vaši vesničané plní úkoly a svoje role dle vašeho rozhodnutí. Splnění cíle není vždy jednoduché a máte spoustu možností pro rozvoj vaší strategie. K tomu Vám dopomohou odměny za splnění úkolů v hlavní kampani.

BŘEZEN

ChronostationManfromstars

Sci-fi Tower Defense real-time strategie s příjemnou adaptivní hudbou. Vžijte se do role velitele vesmírné stanice, která se dostala do časové anomálie. Jste velitelem vesmírné základny, která při běžné průzkumné misi a těžbě asteroidů kdesi hluboko ve vesmíru objevila v jednom z asteroidů, zalité části neznámé mimozemské lodi. Bůh ví jak dlouho staré. Po extrakci částí lodi na palubu stanice a jejich prozkoumávání došlo k neočekávané situaci a vy jste se dostal neznámo kam a do neznámého času.

Medieval EngineersKeen Software House

Medieval Engineers je sandboxová hra o inženýrství, konstrukci a údržbě architektonických děl a mechanických zařízení pomocí středověké techniky. Stavění hradů, měst a opevnění, těžba surovin, sestavování mechanických zařízení a mnoho dalšího v dobovém prostředí. Vše podle pravidel fyziky a za použití technologie pouze z období 5. až 15. století. Hra byla od 17.2.2015 v předběžném přístupu.

DUBEN

Crawling Of The DeadRunning Pillow

Jedná se o hardcore rogue-like dungeon crawler ve VR. Hra nabídne realistické souboje s mečem a probíjení se náhodně generovaným dungeonem plným nepřátel, kořisti a skrytých pokladů. Hra má RPG prvky a systém tvorby předmětů. Počítá se s tím, že při hře budete hodně umírat.

KVĚTEN

Someday You’ll ReturnCBE Software

Příběh hry přináší transformovanou českou historii a její folklór. Vžijete se do role otce Daniela, kterému se ztratila dcera Stela. A budete nuceni se vydat ji hledat na místa hlubokých lesů na Moravě. Tam narazíte na podivné lidi, díky kterým snad dokážete pochopit, proč Stela utekla a co se s ní stalo. Celý příběh má silné hororové prvky. Ale nejen to, budete třeba řešit věci, které odkazují na příchod Cyrila a Metoděje na velkou Moravu. Ve hře narazíte také na skautský tábor a budete si moci zahrát typické hry, které patří právě skautům. Celá hra má realistickou grafiku takže zážitek s přírody bude opravdu intenzivní.

Mafia II: Definitive EditionHangar 13

Jedná se o remaster původní hry, s vylepšenou grafikou a obsahující všechny původní DLC. Hra se tak nově dostává i na konzole PlayStation 4 a XBOX One. Remaster dělalo britské studio d3t Ltd

Mafia III: Definitive EditionHangar 13

Píše se rok 1968 a pravidla se změnila. Po letech bojů ve Vietnamu zná Lincoln Clay tuhle pravdu: rodina nejsou lidé, ke kterým se narodíš, ale ti, pro které zemřeš. Jedná se o kompletní edici Mafie III se všemi DLC a několika grafickými vylepšeními.

Engine EvolutionPetr Šimůnek

Engine Evolution je závodní multiplayer hra, která využívá podobné principy jako World of Tanks – každým odjetým závodem proti dalším 11 hráčům* získáváš zkušenosti a kredity, za které si můžeš koupit různá vylepšení pro svou motorku, či odemknout motorku nasledující. Začínáš s náčiním z roku 1912, dokážeš se dostat na úplný vrchol a zajezdit si i s moderní technikou? *V případě nižšího počtu online hráčů doplní startovní rošt umělá inteligence, abyste nepřišli o napětí naplněné tratě.

VR Metro EscapeVYGO GAMES

Hororová hra pro VR ve skvělé grafice a napínavé atmosféře.

ČERVEN

Underground Keeper 2Render System

Underground Keeper 2 je logická 3D hra z pohledu první osoby. Užijete si hodiny zábavy v 60 úrovních a 5 různých prostředích. Včetně generátoru úrovní.

The PillarPaper Bunker

Escape Room Game vedoucí k tajemnému ostrovu.

ČERVENEC

CreaksAmanita Design

Creaks od tvůrců oceňovaných českých adventur Machinarium a Samorost si hraje s tématem představivosti a skrze ručně kreslená pozadí, precizní animace, přízračné zvuky a originální hudbu od Hidden Orchestra tě přenese do tajuplného světa plného logických hádanek a zvláštních úkazů. Pusť se do řešení desítek pečlivě navržených puzzlů, najdi všechny ukryté obrazy a odhal ono velké tajemství!

Jets’n’Guns 2Rake in Grass

Boční střílečka se šíleným působením a zničením! Představte si roli statečného pilotního prostoru a skočte do epického dobrodružství po celém vesmíru, abyste ho zachránili před nevyhnutelnou záhubou! Uvolněte arzenál těch nejsmrtelnějších zbraní a zařízení, které byly někdy instalovány v kosmické lodi!

Imperiums: Greek WarsKube Games

Imperiums: Greek Wars je kombinace tahové 4X a historické strategie. Prozkoumejte starověký svět. Přežijte, expandujte, dobývejte … a vyhrajte!

Dinosauři VRDIVR

Vypravte se 80 milionů let do minulosti, kde budete hledat stopy neznámého druhu dinosaura. Čeká vás osobní setkání s mnoha legendárními dinosaury, průzkum džungle a sběr dat pro vědecký výzkum. Proleťte se s pteranodony, udělejte si selfie s Tyranosaurem Rexem a buďte první, kdo objeví legendárního dinosaura. HRU SI MŮŽETE ZAHRÁT VE VR ARÉNĚ V PRAZE.

SRPEN

FactorioWube Software

Factorio je hra o budování a vytváření automatizovaných továren k výrobě předmětů vzrůstající složitosti v nekonečné 2D světě. Při navrhování Vaší továrny použijte představivost, kombinujte jednoduché prvky do důmyslných struktur a nakonec ji ochraňujte před tvory, kteří vás napadnou. Ze začátku budete ručně kácet stromy, těžit rudu, vyrábět překladače a transportní pásy. Ale v krátkém čase se stanete industriální velmocí s obrovskými poli solárních panelů, rafinériemi zpracovávajícími ropu a továrnami, které vyrábí a nasazují stavební a logistické roboty. Vše pro vaši neutuchající potřebu surovin.

Street Power FootballGamajun Games

Pouliční fotbal na arkádový způsob v kombinaci atraktivního stylu a vysoce akční energie. Utkej se s legendami fotbalového freestylu nebo s přáteli v celé řadě efektních módů a na nejrůznějších hřištích a za pomoci triků a Super Powers se vypracuj na Krále ulice.

Memory BattleKarel Brejcha

Karetní hra ve fantasy středověkém prostředí. Základem je pexeso, ale je tam navíc i unikátní bojový mód a útočné a obranné karty. Navíc i lokální multiplayer pro dva hráče.

ZÁŘÍ

Mafia: Definitive EditionHangar 13

Mafia: Definitive Edition je od základu přepracovaný první díl asi nejlegendárnější herní série u nás. Na hře pracuje mnoho veteránů z vývoje původní hry i jejích pokračování, takže o tom, že odvedou dobrou práci a převedou tento opus na moderní hardware se ctí není pochyb. Dostaňte se na vrchol mafie v rámci organizovaného zločinu v období prohibice. Po náhodné potyčce s mafií se taxikář Tommy Angelo ocitá v nebezpečném podsvětí. Zpočátku má kvůli spolupráci se zločinnou rodinou Salieri rozpaky, ale odměny začnou být tak lákavé, že jim nedokáže odolat.

aMAZEdOndřej Hladík

aMAZEd je atmosférická first-person průzkumná adventura s akčními a hororovými prvky. Ztracený v labyrintu se stáváš lovnou zvěří. Nalezni co nejvíce předmětů a vodítek, abys z něj unikl a užij si eskalující obtížnost v průzkumu i samotné akci.

ŘÍJEN

HadrDominik Konečný, Ateliér Duchů

Hadr je krátká atmosférická hra, v které ovládáte poletující látku. Vše co s ní dokážete zakrýt zmizí. Objekty, hádanky i příběh mají v Hadru své místo. Mizí skutečné věci nebo jen vzpomínky na ně?

Drive 4 SurvivalM3M Games

Drive 4 Survival je boj o přežití v zamrzlé divočině, kde se musíte spoléhat pouze na sebe a na své auto. Pokuste se přežít a najít poslední zbytky nezmrzlého světa.

Knightczech: The beginningFridolinSlehacka

Knightczech je dobrodružná 2D plošinovka, ve které hráč postupně prozkoumává jednotlivá zákoutí království v Euritii – od sluncem zalitých lesů přes válkou zdevastované kraje až po temné podsvětí.

LISTOPAD

Sine the GameLonely Vertex

Sine the Game je závodní arkádovka s unikátními mechanikami a nádherným zpracováním. Kontroluj sinusoidu, vyhýbej se překážkám a sbírej orby rozházené po jednotlivých úrovních. Obtížnost začne hezky zlehka, ale v pozdějších úrovních otestuje nejen reflexy, ale i paměť. Intuitivní ovládání jedním prstem si v mžiku osvojíš, avšak stát se pravým mistrem bude oříšek. Tohle vše zaručí tunu zábavy a mnoho odehraných hodin za doprovodu originálního soundtracku.

Particle in a BoxKabuk Games

Jednoduchá a náročná příležitostná hra pro Android.

Vectro BlastSagittaras Games

Ponoř se do nikdy končící akce v této retro arkádové střílečce. Tvůj cíl je pouze jeden: Přežít co nejdéle a nahrát co největší skóre! Nepřátelé jsou ale každým okamžikem silnější a tvá cesta k nejlepšímu skóre nebude tak jednoduchá.

Dark BlocksDark Beast Game

PC hra s 2D grafikou. Hráč ovládá pálku a pomocí míčku, který nesmí minout, musí odstranit všechny bloky z úrovně. Každá z 60 úrovní obsahuje jeden verš motivačních básní. Podaří se ti vyčistit všechny bloky a získat všechny básně?

České DLC vydané v roce 2020
České free-to-play hry vydané v roce 2020
České freeware hry vydané v roce 2020

Miroslav Žák

České a slovenské hry sbírám od roku 2001. Více než o samotné hraní se zajímám o vývoj a archivaci. Mojí hlavní zbraní je motivace.

Komentáře

Sdělte nám svůj názor

Zatím žádný komentář.

Související články