České freeware hry vydané v roce 2020

Miroslav Žák – 24/01/2021

V roce 2020 evidujeme celkem 47 vydaných českých freeware her. Předpokládáme, že jich může být mnohem více. Pokud o nějaké víte, tak napište a my ji rádi zařadíme na seznam.

LEDEN

Falling BallRichiGames

Falling Ball je rychlá a barevná hra. Padnete s míčem, ale nesmíte padat příliš rychle nebo usnout a zůstat na jednom místě. Zní to jednoduše a snadno. Možná je to jednoduché, ale uvidíme, jak snadné to je.

BaxalixoZxRetroSoft

Unikátní desková hra, kde pravidla a možnosti figur odladila umělá inteligence pomocí speciálních genetických algoritmů. Má pouhých 5 pravidel, přesto umožňuje nepředstavitelné množství kombinací a strategií. K dispozici jsou různé možnosti grafiky, úrovně obtížnosti a další nastavení. V každém momentě lze pozici náhodně rozmíchat a získat tak originální postavení na ploše.

ÚNOR

Trust Me, I Got This!Circus Atos

Vyrobeno za 48 hodin během hry Global Game Jam 2020

BŘEZEN

Game of Ur – Sticks & SwordsMartin Tesař

Přepracování sumerské královské deskové hry z města Ur (Royal game of Ur) pro novodobá zařízení. Předchůdce her jako člověče nezlob se a backgammon, stáří původní hry je přes 4000let. Game of Ur je hra pro dva hráče. Můžete hrát buď proti kamarádovi na stejném zařízení a nebo proti AI soupeři. Cílem hry je dostat své figurky z pole desky dříve než soupeř.

DUBEN

Písmenkový vláčekČeska televize / ČT Déčko

Nauč se, jak vypadají písmenka a poskládej je správně do vagónků tak, aby vytvořily slovo. Kolik písmenkových vláčků dokážeš vypravit?

Kouzelný kloboukČeska televize / ČT Déčko

V Michalově kouzelném klobouku se skrývá spousta věcí. Stačí do něj jen uklidit všechna rozházená písmenka a počkat, co se stane…

RostlinkyČeska televize / ČT Déčko

Vyber si jednu z rostlinek a začni růst. Sbírej bonusy a hlavně se vyhýbej ostatním rostlinkám na hrací ploše. Vydržíš růst déle než tví kamarádi?

Hussites vs. CrusadersČeska televize / ČT Déčko

Připojte se k divokým husitům nebo feudálním křižákům a začněte bitvu! Proti svému nepříteli budete stavět karty: jednotky pěchoty, kavalérie a kuše. Kdo vyhraje?

Záhada prázdného domuČeska televize / ČT Déčko

Starého skauta jen tak něco nezastaví! Když ho ale někdo zamkne v jeho vlastní pracovně, musí napnout všechny schopnosti, aby se z nečekaného domácího vězení dostal ven. Pomůžeš mu rozluštit záhadu prázdného domu?

JetmanAleš Džubera

Posbírej co nejvíce fazolek a dostaň se co nejvýš. Pozor na ostatní příšery a na stoupající hladinu jedu.

HopplyClayburger

Jako malá stvoření skočíte přes rybníček, snažíte se dostat na druhou stranu, shromažďovat zlaté nugety, vyhýbat se pachům a bomby. Hra sama o sobě je jednoduchá, ale tvrdá.

KVĚTEN

Linda mezi souboryČeska televize / ČT Déčko

Starého skauta jen tak něco nezastaví! Když ho ale někdo zamkne v jeho vlastní pracovně, musí napnout všechny schopnosti, aby se z nečekaného domácího vězení dostal ven. Pomůžeš mu rozluštit záhadu prázdného domu?

Hacker ManCharged Monkey

Dokážete HACK každý telefon, aniž byste byli chyceni?

The Elementalist VRDES.X

Vstupte do fantasy arény, kde budete čelit dalším soutěžícím na vaší cestě stát se nejlepším elementalistou. Elementalist VR je hra pro více hráčů VR, ve které budete vyzývat ostatní hráče v soubojích 1v1. Kouzla jsou sesílána pouze mávnutím konkrétních znamení rukou. Souboj se odehrává v temné aréně, kde se můžete teleportovat mezi několika sloupy.

Freestyle Extreme Skater: Flippy SkateHGames-ArtWorks

Toto je skateboardová hra, ve které můžete provádět spoustu různých triků skateboardu. Můžete si vybrat svou postavu z 6 variant a své skateboardy z 20 variant, to vše při poslechu skvělé rockové hudby.

Jumping GalZxRetroSoft

Klasická skákačka mezi patry inspirovaná hrou Jumping Jack ze ZX Spectra. Cílem je dostat se v každém kole až nahoru pomocí jezdících děr mezi patry a navzdory chodícím nepřátelům. Každý level se počet nepřátel zvyšuje. Po každém skoku nahoru přibyde také 1 díra. Život se ztratí, pokud Gal propadne na nejspodnější patro nebo pokud dojde čas (ukazatel vlevo nahoře). Naopak 1 život přibyde po 5000 bodech. Každá kolize, ať už hlavou o horní patro či se zvířetem má za následek určitou ztrátu bodů. Cílem hry je nahrát nejvyšší skóre. To se automaticky ukládá do telefonu/PC. Jako indikátor, jak daleko se nacházíte od dosud nejvyššího skóre, slouží malá čárka pod počitadlem bodů.

ČERVEN

ShooterioSitak Games

Vaším cílem je přežít co nejdéle, zatímco barevné kruhy se vás snaží zaútočit. Zkuste střílet tyto kruhy a přežít na další úroveň.

Škoda Time MachineBrainz Immersive

Zažijte jízdu v legendárním modelu L&K ŠKODA 110 před 100 lety. Společnost ŠKODA AUTO chtěla dát svým návštěvníkům příležitost řídit se na veletrzích s báječným historickým vozem.
Škoda Time Machine, je k dispozici v mladoboleslavském muzeu Škoda Auto. Nebo zdarma stáhnout z distribuční platformy SideQuest.

Drone Wars VRCBAcademy

Drone Wars VR je sci-fi akční hra pro jednoho hráče pro SteamVR, ve které budete bojovat s hordami nepřátelských dronů v různých arénách. Vyhněte se, blokujte a zničte tyto nepřátele pro dosažení nejlepšího skóre.

ČERVENEC

Hostage RescueCharged Monkey

Ovládejte protiteroristického důstojníka a eliminujte teroristy jeden po druhém, abyste zachránili všechny rukojmí!

Zendri’s CastleStarbolt Games

Zendri’s castle je logická hra, která prověří Vaši všímavost a orientační schopnosti. Nacházíte se na hradě, kde je vězněna princezna. Dokážete najít cestu do nejvyšší věže, přemoci draka a princeznu vysvobodit? Ve hře se nachází několik monster, pro něž plníte různé úkoly. Po splnění těchto úkolů vás monstra pustí dále. Úkoly ale nejsou jednoduché. Musíte najít klíče a další předměty, které jsou uschovány různě v truhlách a správně je použít. Nakonec přemůžete draka a zachráníte princeznu z komnaty.

Czech Soccer Manager 2020Petr Vašíček

Czech Soccer Manager 2020 je simulátor manažera fotbalového klubu, tedy počítačová hra, ve které bude hráč řídit vybraný tým, starat se o nákupy a prodej hráčů, stadion a samozřejmě určování taktiky a koučování zápasů samotných. Verze 2020 s sebou nese dávku větších i měnších vylepšení, jmenovitě například rozšíření na 40 sezón, třetí ligy, hostování ze zahraničí, jakožto i částečné změny grafiky a některých herních mechanismů. Poprvé v historii má CSM také svoji hvězdu na „obal“, a to fotbalistu Michala Jeřábka – stopera Jablonce a současně dlouholetého fanouška CSM.

SRPEN

Wrecking cubeHGames-ArtWorks

Účel této hry je jednoduchý, zničit předměty z kostek pomocí demoliční koule. Na začátku máte 5 šancí zničit objekt, u vyšších úrovní budete mít pouze 3 šance. Musíte vybrat vodorovný a svislý bod a potom zatlačit míč. Můžete upgradovat vás míč s výkonem a velikostí. Můžete také získat mince s nečinnými akcemi. Existuje více než 100 úrovní. Pokud jste blízko k dokončení úrovně, ale bez šance, můžete si koupit nové šance za odměnu reklamy.

Ninja Assassin Hero 7HGames-ArtWorks

Toto je pokračovací hra k naší předchozí pirátské hře. Hrajete jako pirát ninja. Sbírejte magické šipky, aby se vaše mise snáze eliminovala ve vaší cestě. Unaware od vašich žoldnéřských nepřátel můžete dokončit úroveň jako japonský stoupající neviditelný lovec, aniž byste museli lovit a bojovat proti zločinu. Zaměřte se, vyšplhejte se a objevte tajné vstupy do hradů.

Ostrov KostrovČeska televize / ČT Déčko

Kamarádi z Déčka si vyrazili na výlet. Hned po vyplutí ale ztroskotali na tajemném ostrově, obývaném národem Kostrovanů. Princezna Prga to ale jen tak nenechá! Pomůžeš jí splnit všechny Výzvy a zachránit Déčko partu?

ZÁŘÍ

Assassin Ninja Pirate HeroHGames-ArtWorks

Toto je další část naší série ninja her. Plavte, šplhejte a objevujte tajné vchody na hrady. Hrajete jako ninja pirát. Cítíte smysl pro lukostřelbu a udeřte ve správný okamžik. Rozvíjejte tuto dovednost jako hráč a střílejte magický šíp přes více než 2 nepřátele najednou. Jste vyzbrojeni smrtící čepelí meče (katana), zbraní, vrhacími noži a lukem.

SokoluxZxRetroSoft

Ve hře Sokolux si můžete vybrat mezi klasickými levely ve stylu Sokoban nebo alternativími Sokolux-levely, ve kterých je možnost libovolně přemisťovat panáčka na ploše. Obě sady obsahují na 100 rozmanitých úloh.

Mlsné medvědí pexesoČeska televize / ČT Déčko

Co takhle partičku pexesa s Miškou a Nedvědem, než medvědům začne kručet v bříškách?

Garáž beatČeska televize / ČT Déčko

V téhle skákačce se neřídíš zrakem, ale sluchem! Vyber si jedno z pěti zvířátek a zkus skákat co nejvíc do rytmu nemilosrdně tikajícího metronomu. Hra vznikla k pořadu Pětka z garáže.

Castle RampageDarkMaster

Castle Rampage je akční arkáda s komiksovou grafikou, lehkými RPG prvky a bláznivým fantasy příběhem, parodujícím celou řadu známých literárních i filmových děl.

ŘÍJEN

UnscriptedDigital Mosaic Games

Tisíce let po lidském vyčerpání se roboti vyvinuli ve společnost. Vaším úkolem je … no, to je vlastně to, co musíte zjistit. Krátká point and click adventura pro Ludum Dare 47

Žížalí trenažérČeska televize / ČT Déčko

Zkusili jste si někdy představit, že jste žížala, celý den lezete pod zemí a doslova jíte hlínu? Pojďte si to vyzkoušet na vlastní kůži. Máme tu pro vás malý žížalí výcvik. Ale pozor! Aby vás něco nesezoblo nebo nepřekouslo.

LISTOPAD

Planeta 2412-ETAČeska televize / ČT Déčko

Volné pokračování dobrodružné letní hry Ostrov Kostrov. Princezna Prga vyráží do hlubin kosmu, aby vystopovala kometu, která se ztratila z vánočního stromečku, a zachránila tak Vánoce na Déčku.

Pexeso s Honzou a beránkemČeska televize / ČT Déčko

Otestuj svou paměť a najdi všechny páry v pexesu! Díky různým stupňům náročnosti si každý může vybrat svou verzi hry, která prověří schopnost pamatovat si, kde se který obrázek nachází.

Už to víš?Česka televize / ČT Déčko

Znáš dobře vánoční pohádky České televize? Zahraj si novou déčkovou hru, kde můžeš své znalosti využít. Odkrývej dílky, které zakrývají obrázek a hádej, co na něm je. Ale dávej pozor, aby ti nedošel čas! … Že je to moc jednoduché? Zkus dohrát všechny obtížnosti na plný počet hvězdiček a uvidíš, že se se u toho možná ještě zapotíš.

IPSC+ Pistol World ChallengeHGames-ArtWorks

Sportovní střelba Zdůrazňuje přesnost, rychlost a zábavu, výpočet výsledku podle pravidel IPSC, můžete soutěžit s přítelem o výsledky. Hrajte a vylepšujte dokonalost své střelby, sledujte xp, vylepšujte přesnost a rychlost, měňte rychlost výměny zásobníku a zlepšujte rychlost na jiné cíle, a to vše po tréninku a hraní.

Král JisterAppsGears

Jednoho krásného dne (podle přesýpacích hodin asi rok 1328) ti unesli neznámí poslové krále Jistera tvou milou. Tys byl ve značne zrestaurovaném stavu, takže jsi ji nemohl bránit. Jakmile poslové odešli, začíná náš herní příběh. Cílem je pomstít a zachránil Ariabel ze spárů krále Jistera.

Lizards From Outer SpaceMadhatters

jednoduchá hra.

PROSINEC

Žížaliga šampiónůČeska televize / ČT Déčko

Zkusili jste si někdy představit, že jste žížala, celý den lezete pod zemí a doslova jíte hlínu? Pojďte si to vyzkoušet na vlastní kůži. Tentokrát se projedete i potmě. Aby vás hned něco nesežralo, vybavili jsme vás dostatečně silnou baterkou. Kdo se bojí, nesmí v noci pod zem!

Hnusáci útočí!Česka televize / ČT Déčko

Prga potřebuje tvoji pomoc! Ukaž Hnusákům, že s nimi dovedeš zatočit! Posouváním poskládej obrázek Puchlana, Sušivce, Uhelnice a dalšími monstry, které ničí naše životní prostředí.

O stříbrném pírkuČeska televize / ČT Déčko

Na zámecký ples se chystají všichni – pozemšťané i hvězdy žijící na obloze. Jenže ouha! V předvečer plesu náhle z oblohy zmizelo souhvězdí labutě. Všichni podezřelí jsou už na plese. Vydej se za nimi, odemkni zašifrované dveře, poskládej indicie a odhal pachatele. Šifrovací hra ke štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě.

LesíkČeska televize / ČT Déčko

Na lesík má spadeno parta pytláků, která chce stromky ukrást a prodat ja na vánočních trzích. Hádej písmena a slova z několika nabízených okruhů (Česká města, Česká jména, České hory a řeky, České hrady a zámky), sázej nové stromky a zachraň lesík před pohromou.

Kredenc koledujeČeska televize / ČT Déčko

Některé věci jsou tak staré, že do sebe během těch dlouhých let nasákly spoustu vůní, nálad a zvuků. Tahle kredenc má krásně vyzrálé dřevo a zvláštní talent na zvuky, především na ty melodické, hudební. A strašně ráda by vám je zahrála, vždyť už si jí skoro nikdo pořádně nevšímá… Zkuste ji rozehrát!

Zvěřinec pod stromečkemČeska televize / ČT Déčko

Mýval, prasátko, kočička, pejsek a další zvířátka se připravují na Vánoce. Pomůžeš jim s mytím a česáním a vybereš jim oblečení, aby jim to pod vánočním stromečkem slušelo?

Medvědí kuchařkaČeska televize / ČT Déčko

Miška a Nedvěd mají jednu věc určitě společnou – nehynoucí lásku k jídlu. Rádi vaří, ale ještě radši ochutnávají. Ujmi se role kuchaře či kuchařky, doveď svůj výtvor k dokonalosti a možná se od dvojice ze seriálu Mlsné medvědí příběhy dočkáš i pochvaly. A to se počítá!

Websterovi: Vzhůru domůČeska televize / ČT Déčko

Hugo a Lili Websterovi se ztratili v hlubinách výtahové šachty. Pomůžeš jim dostat se ven, zpátky za maminkou a tatínkem? Čeká tě složitá cesta plná nástrah! Skákej po plošinkách, houpej se na pavučinách a překonávej zapeklité překážky.

EcomaniaHadr Games

Začínáte na prázdném, náhodně generovaném ostrově s omezeným počtem mincí, za které můžete do krajiny přidat zvířata, rostliny a dekorace.

Miroslav Žák

České a slovenské hry sbírám od roku 2001. Více než o samotné hraní se zajímám o vývoj a archivaci. Mojí hlavní zbraní je motivace.

Komentáře

Sdělte nám svůj názor

Zatím žádný komentář.

Související články