Kalendář herních akcí v České republice

Katarína Bojnanská – 10/09/2019

Každý rok se uskuteční několik stovek eventů zaměřených na nejnovější trendy ze světa digitální zábavy. Některé z nich jsou určeny pro herní vývojáře, jiné pro výzkumníky a vědce, další pro celou herní komunitu. Krom puncu virtuálního pokroku má v sobě většina z nich také nádech zahraniční exotiky, při které si steskne nejen vaše srdce, ale i peněženka. Cesty kolem světa jsou sice dobrodružství, ale kvůli návštěvě herní události mezinárodní úrovně není třeba překračovat hranice. V Česku jich letos bude 11, a to počítám jenom ty důležitější. Dobrou zprávou je, že jejich organizátoři pravidelně nabírají z řad zájemců dobrovolníky, kteří mají, výměnou za trochu fyzické námahy, garantovaný vstup zdarma. Krom větších akcí se po celé republice koná bezpočet přednášek, herních degustací, či hraní na plátně, na které by se davy návštěvníků ani nevešly.

Game Jam

25. – 27. 1. 2019, Praha

Český Game Jam je součástí celosvětového Global Game Jamu, který probíhá na 800+ místech najednou (kromě Grónska a několika málo států Jižní Ameriky, Afriky a dálného východu se zapojují opravdu všechny země). První ročník herní marmelády se udál na přelomu prvních měsíců roku 2009, kdy se ho zúčastnilo 1600 participantů ze 23 států. Impulzem k jeho vzniku byla absence světového měřítka slibné akce, jakými byly například Indie Game Jam, Ludum Dare nebo Nordic Game Jam. Česká republika se k neziskovému projektu připojila mezi prvními krajinami centrální Evropy, v roce 2011.

Na začátku akce je vyhlášené téma, se kterým si budou příštích 48 hodin zapálené týmy lámat hlavu. Naposledy je potrápila myšlenka What home means to you. Veškeré součásti hry (grafika, hudba, zvuk…) musejí být vytvořené na místě. Poslední den odpoledne je vyhlášeno ukončení tvorby, po kterém následuje prezentace jednotlivých výtvorů ostatním účastníkům. Autoři Global Jamu jsou pyšní na všechny hry, které vzniknou jako součást jejich akce, a tak je všechny do jedné prezentují na svých stránkách. Ty úspěšnější z nich pak třeba získají na Steamu zelenou, a prorazí do světa.

Gaming Summit

12. 3. 2019, Praha

Třetí ročník pražského Gaming Summit obhájil vedoucí pozici události ve skupině herních eventů regionu. Alespoň co se týče neocenitelné možnosti spolupráce pro lokální a internacionální operátory. Tato butiková konference vytváří prostor pro setkání všech významných expertů herního průmyslu z centrální Evropy. Neřeší se zde jednotlivé tituly, ale videoherní gaming v globálním měřítku. Přednášky, prezentace a panelové diskuse jsou tak zaměřené hlavně na otázky mezinárodního herního průmyslu, legislativy a herního trhu.

Odborné části jsou vhodně střídány networking přestávkami, během kterých si můžou všichni delegáti odpočinout od učení. Závěr události se nese v duchu nezávazné after party – minulý rok to byla třeba performance Tala Rona, který zahrál 3 z jeho originálních písní (Four on the Floor, It´s Only Natural, Alone in the Dark with you) a jedno překvapení.

Gamer Pie

30. 3. 2019, Brno

Gamer Pie je první festival v Česku, který se snaží servírovat kus herního koláče také nehráčské veřejnosti. Jeho hlavním posláním je totiž kultivace média počítačových her a jeho domestikace. Osvětu veřejnosti se snaží udělat, jak jinak, zábavnou. Proto doplňuje svou porci přednáškových témat z oblasti herního průmyslu, kultury a akademie také o herní stezky. K dispozici bývají klasické počítačové a konzolové hry, ale i technologické vychytávky jako například stolní fotbálek proti AI. V nezávislém duchu se nesou i edukativní workshopy, vědomostní soutěže, charity, galerijní výstavy a další formy doprovodných programů, které mají demonstrovat důležitost kultury videoher. Festival nezapomíná ani na vývojáře, kteří zde můžou prezentovat své herní novinky.

Třetí ročník populárního festivalu zasvětil své návštěvníky do herního žánru adventur. „Česká herní scéna by snad bez tolika legendárních adventur nemohla naplno vzniknout.1 zdůrazňuje jejich důležitost Jakub Špiřík, hlavní producent festivalu. Jejich tradice se táhne dějinami tuzemské produkce od samotného počátku. Bájné tituly jako Horké léto, Dračí historie, Tajemství oslího ostrova nebo série Polda jsou ty nejznámější klasiky. Spousta domácích titulů se dokonce těší fanouškovské přízni daleko za hranicemi českého státu.

Gamer Pie

Česká hra roku

5. 4. 2019, Praha

Událost Česká hra roku je slavnostní ceremonií předávání tradičních sošek nejpřínosnějším domácím hrám z loňska. Publikované tituly můžou každoročně zazářit hned v několika kategoriích. Nejrenomovanějším oceněním je samozřejmě přívlastek „hra roku“, kterou vybírají ze skupiny nominovaných her nejzkušenější vývojáři. V dalších kategoriích má váhu slovo redaktorů a youtuberů, nebo se přihlíží k audiovizuálnímu zpracování a technologickému řešení titulu. Některé ročníky odměňovaly i mobilní nebo konzolové hry. Poslední stálou cenu nezískává hra, ale jednotlivec. Její vítěz se dle poroty herních historiků, archivářů a pamětníků významně zasloužil o rozvoj české herní kultury, a patří mu tak místo ve zlaté Síni slávy.

První realizace projektu proběhla poměrně skromně – během pěti minut jako součást festivalu Anifilm v Třeboni. Od svého začátku v roce 2011 urazila akce dlouhou cestu. V roce 2017 se osamostatnila a přestěhovala do hlavního města, kde z ní dozrála společensky i kulturně významná událost. K dnešnímu dni pořád ještě plní své hlavní poslání, kterým je zvýšit povědomí veřejnosti o české herní tvorbě. To je, ostatně, běh na dlouhou trať.

Anifilm GameDay

7. – 12. 5. 2019, Třeboň

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm je místem, kde se stírají hranice herního, animačního, výtvarného a filmového světa. Jeho tradiční součástí je dvoudenní program, GameDay, určený všem nezávislým herním vývojářům a jejich fanoušků. Návštěvníci události tak mají možnost probloumat labyrintem stánků, u kterých si můžou vyzkoušet nejrůznější hry ve vývoji, a poznat při tom i jejich tvůrce. Zajímavá je třeba možnost zahrát si všechny hry, které kandidují na cenu Česká hra roku.

Součástí akce jsou také přednášky mezinárodních hostů, autorské hraní nebo zajímavé soutěže a workshopy. Prostor je vyhrazen i pro game pitching, tedy pro prezentaci několika her ze zemí CEE, kterého se zúčastní mezinárodní porota. Hřebíkem akce je mezinárodní soutěž o nejlepší videohru, na které se nám už představily i takové perly jako Mashinky, Cuphead, Hravouka nebo Old Man´s Journey.

Game Access

24. – 25. 5. 2019, Brno

Game Access je masivní herní událost, která spájí všechny, kterým v žilách koluje místo krve mana – nadšence, amatéry i profesionály z celého světa. Za tři roky vyrostla z malých hotelových hal, a přemístila se do prostor brněnského Výstaviště. Pod jeho střechou se však koná jenom část akce. Game Access je proslulý svými legendárními párty, pro které si pronajímá nejzajímavější prostory města – letos to bylo vědecké centrum Vida!. O další kulturní obohacení se ve spolupráci s organizátory postaraly hudební skupiny. Zcela poprvé byla v Česku k vidění jedinečná hudební show Wild Hunt Live, která potěšila všechny fanoušky Zaklínače 3. Největším překvapením však byla performance brněnské filharmonie, která zahrála soundtrack ze hry Mafie.

O zábavu na místě se postaralo několik desítek nejlepších indie týmů, které zde měly možnost prezentovat své výtvory zdarma. Vyzkoušet se daly hry na všech platformách a dokonce i deskovky. Oblíbeným zpestřením hlavního cyklu workshopů a přednášek světových řečníků jsou autogramiády a soutěže. Díky své vysoké návštěvnosti je konference skvělým místem pro navazování nových kontaktů a sebeprezentaci. Poslední den festivalu (26. 6.) se již žádný průvodní program nekoná, na místě zůstanou jen stánky s hrami, a prostory výstavní haly jsou zdarma zpřístupněny veřejnosti.

Game Brew Plzeň

25. 5. 2019, Plzeň

Game Brew je menší lokální akce, která spájí všechny herní vývojáře, grafiky, designéry a vůbec herní nadšence z okolí Plzně. Na programu bývá několik málo prezentací (tradičně je jedna z nich od Vladimíra Geršla), pitch a networking. Během pitche mají vývojáři z města a okolí možnost ukázat, na čem aktuálně pracují a získat zpětnou vazbu. Networking se pak nese v neformální atmosféře volného průběhu večera, který bývá zakončen afterparty. Od roku 2015 je tato akce regionální oázou rozvíjení nápadů, testování prototypů a získávání kontaktů.

FOR GAMES

17. – 20. 10. 2019, Praha

Veletrh videoher a interaktivní zábavy FOR GAMES je součástí skupiny výstav FOR TOYS a FOR BABIES, které představují novinky ze světa her, hraček a vybavení pro nejmenší. Spolu s rodinou FOR jsou na pražských Letňanech současně vyhrazeny sály pro další expozice, třeba MODEL HOBBY a TVOŘIVÝ SVĚT. Vystavovatelé FOR GAMES prezentují návštěvníkům všechno, co je pro hraní her potřebné: od hardwaru (konzole, herní komponenty, periferie, kompletní pc sestavy), přes herní telefony až po samotné hry a DLCčka (dodatky). Loňského ročníku veletrhu se zúčastnilo víc než 30 vystavovatelů, u kterých jste si mohli jejich produkty samozřejmě i vyzkoušet.

Prodejní atmosféru doplňuje prezentace předních firem z oboru, odborné přednášky a v neposlední řade prostor pro setkání odborné a laické veřejnosti. Na místě se dají zastihnou osobnosti lokální herní scény, i cosplayeři.

Game Developers Session

29 – 30. 11. 2019, Praha

GDS je jednou z nejstarších konferencí indie developerů v Evropě. Funguje už od roku 2003, kdy si její pořadatelé dali za cíl vytvořit prostor pro mezinárodní spolupráci a sdílení vědomostí. Potkávají se na ní herní tvůrci, producenti a žurnalisti ze sousedních států Česka a Slovenska. Kromě lokálních es na ni teda můžete potkat profesionály z Německa, Polska, či Maďarska.

Letošní ročník slibuje svým návštěvníkům 40 řečníků a víc než 50 indie titulů ve dvou dnech nabitých zábavou. Podrobnosti ještě nezveřejnili, takže se oplatí monitorovat jejich stránky. Tradičně se probírají aktuální témata a projekty, a kus času je vyhrazen také pro prezentaci nezávislých vývojářů široké veřejnosti.

Součástí session je i GDS Game Jam (hackathon), který se bude konat tři týdny před samotnou hlavní konferencí, tedy 8. – 10. 10. Přihlásit se může kdokoliv, soutěží se hlavně pro poctu a pro zábavu. „Výhra ale není to nejdůležitější. Game Jamy jsou tady pro to, aby spájely dychtivé herní vývojáře různé úrovně. Je to příležitost potkat nové přátele, naučit se nové věci, vyzkoušet si nové nápady a být kreativní.“

Mistrovství České republiky v počítačových hrách

8. – 10. 11. 2019, Brno

Největší esportová událost tuzemské herní scény již tradičně ukončí svou sezónu jako součást brněnského festivalu Life!. Během celého roku spolu v nemilosrdných kvalifikačních zápasech soupeří hráči z celé republiky, a jen ti nejlepší z nich se pak utkají na rozhodujícím turnaji v moravské metropoli. Domácí týmy kategorií Couner-Strike: Global Offensive, PlayerUnknow´s Battlegrounds a dalších herních titulů bojují o stovky tisíc korun.

Egaming má v Česku dlouholetou tradici. Mistrovství českých a slovenských hráčů se poprvé konalo již v roce 2002, kdy jako součást počítačového veletrhu Invex Computer Brno neslo název Invex Cup. Počítačovému veletrhu se však dlouhodobě nedařilo a trpěl na malou návštěvnost, čím si v roce 2009 definitivně vykopal hrob. Od původní akce, Invex Cup, upustil však ještě dřív, už v roce 2007. Po čtyřech letech odmlky pak získal oficiální licenci pro pořádání mistrovství ve hraní komunitní portál PLAYzone. Na dva roky přestěhoval událost do skromnějších prostor kongresového hotelu Jezerka u přehrady Seč, a v letech 2013 a 2014 vrátil akci lesk a prestiž pražským výstavištěm v Letňanech. V roku 2015 se turnaj vrátil zpět ke kořenům, do Brna, kde slaví úspěch a láká stále větší masy fanoušků profesionálního a poloprofesionálního hraní pc her.

GAMENET Conference

21. – 22. 11. 2019, Praha

Povaha vědy se změnila. Stala se víc propojená, interdisciplinární, kolaborativní a obsáhlejší.“ Evropská kooperace COST (COST European cooperation in science & technology), s 28 členskými státy, proto vytváří prostor pro mezioborovou spolupráci a společný růst badatelů a vědců z oblasti technologie. Již od počátku COST operuje prostřednictvím jednoho hlavního nástroje, tzv. COST Action – síť oddaná akademické spolupráci a výzkumu všech odvětví vědy a techniky. Členové této sítě se pravidelně setkávají na různých konferencích a workshopech, terénních misích, nebo při tvorbě publikací. V současnosti má tato panevropská organizace rozběhnutých 1436 projektů. Jedním z nich je i European Nerwork for Game Theory, který reaguje na inovace v oblasti telekomunikací, sociálních sítí a online servisu. Jeho cílem je vytvořit komunitu herních teoretiků, která by v sobě spájela počítačovou vědu, ekonomii a výzkumy zaměřené na specifické fenomény se signifikantním technologickým a socio-ekonomickým vlivem (třeba hry).

Druhý ročník konference doputoval do českého hlavního města (minulý rok ji hostil Krakov). Sály pražského Ústavu teorie informace a automatizace tak tento podzim ozvučí odborné přednášky světových kapacit. Diskutovat budou zejména progres ve svých stávajících výzkumech, ale jsou otevřeni i prezentacím návrhů dalších prací. Vítáni jsou hlavně studenti a čerství doktorandi (kteří mají doktorát méně než 8 let), kteří by zde chtěli prezentovat svou dosavadní práci. Krom odborných přednášek a prezentací jsou tyto konference místem, kde se potkávají všechny pracovní skupiny projektu (na formální i neformální úrovni).

Seznam českých herních událostí opravu není krátký. Většina akcí (snad až na GAMENET) zpestřuje kalendáře každoročně. Některé z nich jsou menší, a nemají až takový mezinárodní dosah, jsou však důležité pro regionální komunitu. Další menší akce se uskutečňují takřka na měsíční bázi, a jejich výčet by zabral dalších pár stránek. Opravdu, je si z čeho vybírat.

Katarína Bojnanská

Študentka Teorie interaktivních médií (Bc.), Managementu v kultuře (Mgr.) a Elektronické kultury a semiotiky (Mgr.). Absolventka Psychologie (Bc.). Na svojej pestrej akademickej ceste sa k téme videohrier vždy rada vraciam. Zakaždým z trochu iného uhľu pohľadu.

Komentáře

Sdělte nám svůj názor

Zatím žádný komentář.

Související články